Geometria potegowa
5-latek:

Znowu geometria w potegowej

( bede mial dwa zadania
Dane jest kolo o promieniu a i srodku O oraz punkt M
Oznaczmy OM =x Z punktu M poprowadzono styczne do kola . Punkty stycznosci oznaczamy przez A i
B
a) Wyznacz dlugosc cieciwy AB jak funkcje x
b) Znajdz granice tej funkcji dla x→
∞
Wskazowka Oblicz pole czworokata OAMB dwoma sposobami
7 lip 17:43
5-latek: Co ewentualnie wiem do tego zadania
| | x*AB | |
czworokat OMBA to deltoid i P= |
| |
| | 2 | |
Trojkat OAM jest przystajacy do trojkata OBM (sa to trojkaty prostokatne
AM
2= x
2−a
2⇒AM=
√x2−a2
Pole trojkata OAM= 0,5*a*
√x2−a2
Pole tego czworokata OAMB = 2*0,5*a*
√x2−a2 = a*
√x2−a2
TEraz chyba muszse porownac te dwa pola
x*AB=2a
√a2−a2
Jednak tutaj stanalem (nie wiem czy dobrze to zrobilem
7 lip 18:01
7 lip 18:02
Adamm: i licz granicę
7 lip 18:03
5-latek: Nie bardzo wiem jak to policzyc
bo dostane tak
| | 2a*∞ | |
limx→∞( |
| ( teraz symbol ∞ nie moge sobie ot tak skrocic czyli ma symbol |
| | ∞ | |
Nie potrafie tego dokonczyc
7 lip 18:09
Adamm: wstaw swojego x pod pierwiastek
takie granice się w pamięci liczy
7 lip 18:12
5-latek: jeszcze mysle jak to zrobic
7 lip 18:16
Adamm: AB=2a√1−a2/x2
teraz widzisz?
7 lip 18:17
5-latek: Pomyslaem tak
jesli (sam pierwiastek biore pod uwage
| | x2−a2 | |
Jesli wsadze x2 pod pierwiastek to dostane tak √ |
| = |
| | x2 | |
| a2 | | a2 | |
| dazy do 0 wiec limx→∞ 2a√1− |
| =2a |
| x2 | | x2 | |
Tutaj muszse miec x≥a
| | x2−a2 | | √x2−a2 | | √x2−a2 | |
bo √ |
| = |
| = |
| i mam x>0 to moge zapisac ze |
| | x2 | | √x2 | | x | |
√x2=x
7 lip 18:27
Adamm: niepotrzebnie komplikujesz sprawę
7 lip 18:30
5-latek: Wiem
Adamm ale po prostu chce to zrozumiec skad po co i dlaczego

)
7 lip 18:32
Adamm: ok, czego nie rozumiesz
inna sprawa, powinieneś policzyć dziedzinę funkcji zanim policzysz jej granicę
te rzeczy typu muszę mieć x≥a jest zbędne
trzeba było po prostu wcześniej policzyć dziedzinę jak już chcesz być formalny
7 lip 18:36
Adamm: tutaj nie ma nic do rozpisywania, nie rozpisuj tego
7 lip 18:37
Adamm: jakoś czemu
√1−a2/x2→1 się nie zastanawiasz
a to jest ważniejsze
7 lip 18:42
Adamm: rzeczy oczywiste nie są wcale oczywiste
limn→∞ (1+1/n)n jakoś nie dąży do 1
7 lip 18:44
Adamm: ok, zaczynam chyba gadać od rzeczy
po prostu powiedz czego nie rozumiesz, chyba że już rozumiesz
7 lip 18:51