Błąd względny z .
Roberto: Liczba 120 jest przybliżeniem z niedomiarem pewnej liczby. Błąd bezwzględny tego przybliżenia
wynosi 1,9. Błąd względny tego przyliżenia z dokładnością do 0,01 jest zatem równy:
A) 0.02
B) 1.02
C) 63.16
D) 121,9
Z góry dziękuję za pomoc. Nie wychodza mi zadne wyniki z tych 4 odpowiedzi:(
7 lip 14:36
Adamm: x≈120 gdzie x>120
x−120=1,9
x=121,9
odp. A
zdecyduj się czy chcesz używać kropek czy przecinków
7 lip 14:41
Jerzy:
x = 121,9 − wartość dokładna
| | 121,9 − 120 | |
Błąd wzgledny: Δ = |
| ≈ 0,015586 ≈ 0,02 |
| | 121,9 | |
Odp: A)
7 lip 14:41
7 lip 19:24