Iloczyn skalarny na podstawie długości wektorów
Alglin: Mamy podane długości wektorów:
|U| = 2
|V| = 3
|U+V|= 4
Mam obliczyć iloczyn skalarny U i V
I kurde próbowałem dostatecznie długo, żeby zrozumieć że jednak nie mam pojęcia jak to zrobić
:S
7 lip 14:02
Adamm:

U•V=|U||V|*cosα
twierdzenie Cosinusów
7 lip 14:03
Alglin: ej proste, nie znałem tego

dzięki. skalarny wyszedł mi
−23, o to chodziło?
7 lip 14:11
Adamm: −3/2
7 lip 14:14
Alglin: yy tak, bląd przy wpisywaniu, −3/2 zgadza się, a co jest kiedy mamy podany |U−V|? Wtedy
kolejność boków się zmienia, więc liczymy cosinus kąta, który nie jest nam potrzebny.
Np |U|=4 |V|=5 i |U−V|=1. Co wtedy?
7 lip 14:23
Jerzy:
U − V = U + (− V)
7 lip 14:25
Adamm:

jednak źle
4
2=3
2+2
2−2*3*2*cos(180
o−α)
4
2=3
2+2
2+2*3*2*cosα
U•V=3/2
7 lip 14:26
Adamm:

jak jest różnica to jest łatwiej, bo korzystasz z twierdzenia Carnota od razu
7 lip 14:28
Adamm: tam nie powinno być α/2, ale mimo wszystko drugi kąt wynosi 180o−α
7 lip 14:31
Alglin: Czyli w pierwszym przypadku 3/2, a w drugim −20? Piszę o samych iloczynach skalarnych
7 lip 14:41
Adamm: w drugim będzie z plusem
7 lip 14:43
Adamm: i zauważ że tutaj nawet nie ma trójkąta
zawsze sprawdzaj czy jest spełniona nierówność
a+b≥c gdzie a, b, c to długości wektorów
7 lip 14:47
Alglin: ok mniej wiecej kumam, ide to pocwiczyc, dzieki
7 lip 14:56