Rozstrzygnij czy istnieją
krzysztof99: Rozstrzygnij,czy istnieją takie dodatnie liczby całkowite a,b,c,d i e większe od 22017
spełniające równanie: a256+b256+c256+d256=e2 i warunek NWD(a,b,c,d,e)=1
7 lip 10:18
krzysztof99: No pomóżcie, no jedyne niemal zadanie bez rozwiązania no błagam
7 lip 14:46
jc:
a=22018
b=c=62018
d=32018
a256+b256+c256+d256=(22018*128+32018*128)2
Ale sprawdź, bo może coś zupełnie pokręciłem.
7 lip 15:50
Adamm: a=42018, d=92018
7 lip 16:08
Adamm: jednak nie
ale b=c=62018/2 chyba powinno być
7 lip 16:12
jc: Masz rację, nie mogłem już patrzyć na te duże liczby. Chodziło oczywiście o coś takiego:
22k + 6k + 6k + 32k = (2k + 3k)2
7 lip 16:25
7 lip 19:41