asymptota
rubby: | | 2x3 | |
czy funkcja |
| posiada asymptotę ukośną? jeśli tak wyznacz jej równanie...wyszło mi |
| | x2−9 | |
y=2x...czy mógłby ktoś sprawdzić?
7 lip 08:26
Jerzy:
| | f(x) | | 2x3 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 0 |
| | x | | x3 − 9x | |
7 lip 08:34
rubby: | | 2 | |
ale jak podzielimy przez najwyższą potęge mianownika to nam wychodzi lim→∞ |
| i terz |
| | 1−9/x2 | |
2 dąży do 2 , 1 dąży do 1 i 9/x
2 daży do 0...czemu więc całość dąży do zera a nie do 2 ?
7 lip 08:42
Jerzy:
Moja pomyłka ...... tak , ta granica wynosi 2.
7 lip 08:45
rubby: a asymptota będzie y=2x? bo tak mi wyszło ale jednocześnie mi wyszło ale jednocześnie wyszło mi
ze do wykresu funkcji należy punkt A(0,0)... a punkt ten leży na asymptocie....
7 lip 08:48
jc: | 2x3 | | 2x(x2−9)+18x | | 18x | |
| = |
| =2x+ |
| |
| x2−9 | | x2−9 | | x2−9 | |
Teraz wyraźnie widać co się dzieje przy x→
∞ oraz przy x→−
∞.
Asymptoty: y=2x.
7 lip 08:49
Jerzy:
To nic nie przeszkadza. Asymptota ukośna y = 2x ( i przechodzi przez punkt (0;0) )
7 lip 08:53