Zadanie ostatnie.
Wektor: Obliczyć całkę powierzchniową zorientowaną.
∫∫S xdydz + ydxdz + zdxdy
gdzie S górną stroną wykresu funkcji z=xy rozpiętego nad zbiorem
D: 0≤x≤y2, 0≤y≤1
∫∫(−Phx−Qhy+R)dxdy
F=(x,y2,3z)
z=h(x,y)
r=(x,y,h(x,y))
rx=(1,0,hx)
ry=(0.1.hy)
rx x ry = (−hx,−hy,1)
hx=−y
hy=−x
∫01 ∫oy2(xy+y2x+3xy)dydx = ... = 1.2
6 lip 22:45
jc: Parametryzacja:
(x,y) →(x,y,xy)
| x y xy|
| 1 0 y | = − xy
| 0 1 x |
∫01 dy ∫0x2 (−xy) dx = ...
6 lip 23:06
jc: Błąd.
∫01 dy ∫0y2 (−xy) dx = ∫01 (−y5)/2 = −1/12
6 lip 23:09
Wektor: Ten wyznacznik to nie wektor?
I rozumiem, że jak mam
∫0y2∫01 Fdxdy mogę zamienić na ∫01∫0y2 Fdydx
i nic nie zmieniać w granicach
6 lip 23:23
Wektor: Jak to ma się do tego wzoru ∫∫(−Phx−Qhy+R)dxdy ?
6 lip 23:26
jc: Iloczyn wektorowy mnożysz skalarnie przez pole. Taki iloczyn to wyznacznik.
Na początku miałeś pole F=(x,y,z), a potem piszesz jakieś cuda.
Jedynie co musimy zrobić, to wyrazić składowe pola przez parametry, w naszym zadaniu przez x,y.
x=x, y=y, z=xy czyli F=(x,y,xy).
7 lip 00:19
Wektor: Czyli liczę wyznacznik macierz, a potem z tego całkę liczę?
I co z tymi granicami.
7 lip 00:27
jc: Wszystko jedno. (UxV)*F = wyznacznik( U, V, F).
Niezależnie jak liczysz, składowe pola wyrażasz przez parametry.
W ten sposób otrzymujesz całkę podwójną po zbiorze parametrów.
Dopiero tutaj uwzględniasz D: 0≤x≤y2, 0≤y≤1.
7 lip 00:33
Wektor: Możesz to policzyć bo nie rozumiem o co ci chodzi. I w jaki sposób uwzględniam te granice?
7 lip 00:37
Wektor: W jakiej kolejności te granice. Proszę o pomoc.
7 lip 01:17
Adamm: ∫01∫0y2funkcjadxdy
7 lip 01:27