równoramienny
save: Pokaż że ABC jest równoramienny wtedy i tylko wtedy gdy 3√a−b+3√b−c+3√c−a=0
a,b,c−długosci boków
6 lip 22:08
Adamm:

załóżmy że trójkąt jest równoramienny oraz a=b
wtedy dla b≠c mamy
3√a−b+
3√b−c+
3√c−a=
3√b−c+
3√c−a=
| | b−c+c−a | |
= |
| = |
| | (b−c)2/3+(b−c)1/3(c−a)1/3+(c−a)2/3 | |
=0
dla b=c mamy
3√a−b+
3√b−c+
3√c−a=0 trywialnie
teraz załóżmy że zachodzi
3√a−b+
3√b−c+
3√c−a=0 oraz a≠b, b≠c, c≠a
| | a−c | |
3√a−b+3√b−c+3√c−a= |
| +3√c−a=0 |
| | (a−b)2/3+(a−b)1/3(b−c)1/3+(b−c)2/3 | |
| (a−c)2/3 | |
| +1=0 |
| (a−b)2/3+(a−b)1/3(b−c)1/3+(b−c)2/3 | |
ale
| (a−c)2/3 | |
| +1>0 |
| (a−b)2/3+(a−b)1/3(b−c)1/3+(b−c)2/3 | |
sprzeczność
zatem musi zachodzić co najmniej jedna z równości a=b, b=c, c=a
zatem twierdzenie zostało udowodnione w zupełności
6 lip 22:24
Adamm: tam miało być
(b−c)2/3−(b−c)1/3(c−a)1/3+(c−a)2/3 itd.
6 lip 22:31
Adamm: korzystam ze wzoru
x3+y3=(x+y)(x2−xy+y2)
oraz tego że x2−xy+y2>0 dla (x; y)≠(0; 0) oraz x2−xy+y2=0 dla (x; y)=(0; 0)
6 lip 22:40
jc:
x=3√a−b, y=3√b−c, z=3√c−a
x3+y3+z3=0
x+y+z=0 (założenie)
x3+y3+z3−3xyz=(x+y+z)(x2+y2+z2−xy−yz−zx) (mamy taki wzór)
Wniosek: xyz=0, czyli przynajmniej jeden czynnik = 0, czyli a=b lub b=c lub c=a.
6 lip 22:52
Adamm: a czy istnieją wzory analogiczne do x3+y3+z3−3xyz=(x+y+z)(x2+y2+z2−xy−yz−zx)
np. dla większych stopni, lub zwiększonej liczby zmiennych
6 lip 22:57
jc: Nie wiem

Coś takiego widziałem (x+y+z)
5−x
5−y
5−z
5 = ... (nie pamiętam)
6 lip 23:13
Adamm: w porządku
dziękuję za starania
6 lip 23:14
Adamm: (x+y+z)5−x5−y5−z5=5(x+y)(x+z)(y+z)(x2+y2+z2+xy+xz+yz)
7 lip 01:15
Mila:
1) zał. a≠0⋀b≠0⋀c=0 ⋀ a<b<c ⋀3√(a−b)+3√(b−c)+3√c−a=0
a=k*c i k ∊(0,1)
b=m*c i m∊(0,1) i k<m
a=k* c
a−b=k*c−m*c=c*(k−m)
b−c=m*c−c=c*(m−1)
c−a=c−k*c=c*(1−k)
3√c*(k−m)+3√c*(m−1)+3√c*(1−k)=0⇔
3√c*(3√(k−m)+3√m−1+3√1−k)=0⇔
3√k−m+3√m−1=3√k−1 /3
k−m+3*3√(k−m)2*(m−1)+3*3√(k−m)*(m−1)2+m−1=k−1⇔
3*3√(k−m)2*(m−1)+3*3√(k−m)*(m−1)2=0 sprzeczność m−1<0, k−m<0 z zał.
2) a=b i c≠a i c≠b to
3√a−b+3√b−c+3√c−a=0⇔
3√a−a+3√a−c+3√c−a=0⇔0=0
7 lip 22:55