Zadanie.
Wektor: Wyznaczyć całkę powierzchniową niezorientowaną.
| | sin(π(x2+y2)) | |
∫∫S |
| dS |
| | √1+4z | |
gdzie S jest fragmentem paraboloidy obrotowej z=x
2+y
2, 0≤z≤1
x=vcosu
y=vsinu
z=x
2+y
2=v
2
r=(vcosu,vsinu,v
2)
r
u=(−vsinu,vcosu,0)
r
v=(cosu,sinu,2v)
r
u x r
v=(2v
2cosu,2v
2sinu,−v)
||r
u x r
v||=
√4v4+v2=v
√4v2+1
| | sin(πv2) | |
∫∫S |
| v√4v2+1 = ∫∫ sin(πv2) v dudv = 2π∫01 sin(πv2)v dv = ... |
| | √1+4v2 | |
Co dalej?
6 lip 22:00
Adamm: wygląda ok
dalej by obliczyć tą całkę możesz podstawić t=πv2
6 lip 22:05
6 lip 22:18
Adamm: nie wiem po co to pierwiastkujesz
dt=2πvdv, i podstawiasz
6 lip 22:18
Wektor: | | sint | |
...=2π∫01 |
| = −cost |01 = 2 |
| | 2π | |
6 lip 22:23
Adamm: złe granice
6 lip 22:25
Adamm: t jest od 0 do π
6 lip 22:26
Wektor: | | sint | |
2π∫0π |
| dt = −cos |0π = 2 |
| | 2π | |
6 lip 22:30
Adamm:
6 lip 22:30