uklad rownan
5-latek: Nastepny uklad rownan
Rozwiaz uklad rownan
{7x−11y= (x+y)1/3
{7x−11y= (x+9y)1/5
zapiszse sobie to tak
{7x−11y= 3√x+y
{7x−11y= 5√x+9y
Nie wiem jak to ruszyc . Bo nie bede liczyl pierwiastkow stopnia pietnastego
jest wskazowka (a3)2= a*a5
(jak to zastosowac ?
6 lip 21:42
Adamm: (x+y)2=(7x−11y)(x+9y)
według wskazówki
6 lip 21:45
5-latek: Teraz juz widze
dziekuje

) Jutro sobie dokoncze bo bedzie troche liczenia
6 lip 21:49
Adamm: bez wskazówki to dosyć trudne zadanie
ja bym chyba na to nie wpadł
6 lip 21:54
5-latek: Adamm a zbiorze oznaczone jako latwe

(
6 lip 22:15
Adamm: no bo była wskazówka
bez niej byłoby pewnie oznaczone jako trudne
ale takie zadania są pożyteczne, bo potem możesz sobie przypomnieć takie zadanie
jak się będziesz zmagać z innym podobnym
6 lip 22:17
Mila:
(7x−11y)3=(x+y) /2
(7x−11y)5=(x+9y)
−−−−−−−−−−−−−−−−
(7x−11y)6=(x+y)2⇔
(7x−11y)*(x+9y)=(x+y)2
6 lip 23:57
StrasznyNieogar: Mila napewno dobrze jest ostatnią linijka?
7 lip 00:03
Adamm: na pewno
7 lip 00:11
StrasznyNieogar: Ok
7 lip 00:15
StrasznyNieogar: Super rozwiązanie
7 lip 00:15
5-latek: po redukcji mam
3x
2+25xy−50y
2=0
Δ= 1225y
2 √Δ= 35y
Teraz
7x−11y=
3√x+y
| | 2 | | 8 | |
zostaje mi |
| y= 3√ |
| y |
| | 3 | | 3 | |
y=0 lub wychodzi mi y
2=9 to y=3 lub y=−3
dla y=0 x=0 dla y=3 x=5
Jednak w odpowiedzi niema ujetego y=−3 (wie kto dlaczego ? Przeciez mam pierwiatek stopnia
trzeciego
7 lip 17:10
Adamm: powinien być ujęty
7 lip 17:16
Adamm: jeszcze x=−10y
7 lip 17:19
5-latek: Teraz rozwiazuje dla x=−10y
7*(−10y)−11y=
3√−9y
−81y= −
3√9y
| | 1 | |
Po podniesieniu do potegi trzeciej (trzeba kalkulator mam ze 9y=0 to y=0 y2= |
| |
| | 59049 | |
| | 1 | | 1 | |
to y= |
| lub y=− |
| |
| | 243 | | 243 | |
| | 1 | |
Tez w odpowiedzi jest tylko uwzglednione y=− |
| |
| | 243 | |
7 lip 17:24
5-latek: Witaj

Chcialem to zadanie dokonczyc .
7 lip 17:26
Adamm: cześć
jak masz wątpliwości to sprawdzaj
7 lip 17:58