uklad rownan
5-latek: Rozwiaz uklad rownan
{73√xy−3√xy=4
{x+y=8
jakbym zrobil tutaj podstawienie 6√xy=t ichyba tutaj muszse zalozyc ze t≥0 bo mam
pierwiastek stopnia parzystego
7t2−3t3=4
7t2−3t3−4=0
3t3−7t2+4=0
Z tego mam t=1 i po podzieleniu dostalem 3t2−4t−4 a z tego tylko t=2 drugi pierwiastek
wyszedl ujemny
6√xy=1 to xy=1
6√xy=2 to xy=64
Wiec rozwiazuje dwa uklady rownan
{xy=1
{x+y}=8
Po rozwiazaniu tataj dostaje
x= 4−√15 y= 4+√15 lub x= 4+√15} y= 4−√15
Drugi uklad
x*y=64
x+y=8
y2−8y+64=0 Δ<0 (nie ma rozwiazan
6 lip 21:23
Adamm: źle podzieliłeś
6 lip 21:25
Adamm: nieważne, jednak dobrze
jest
6 lip 21:27
5-latek: Dobrze . dzieki
6 lip 21:33