Zadanie
Wektor: Obliczyć całkę potrójną ∫∫∫
v fdxdydz gdzie f=divF
→
| | z2 | |
F→=(exy,exy,xy4z+ |
| −exy(x+y)z) |
| | 2 | |
gdzie V jest walcem określonym nierównościami x
2+y
2≤4, 0≤z≤1
divF
→=ye
xy+xe
xy+xy
4+z−xe
xy−ye
xy=xy
4+z
x=rcosa
y=rsina
z=z
0≤a≤2π
0≤r≤2
0≤z≤1
| | 128 | |
∫∫∫(rcosar4sin4a+z)r dadrdz = ... = ∫02π ( |
| cosasin4a+cosasin4a)da |
| | 7 | |
Nie umiem sobie poradzić z tym sin
4a. Proszę o pomoc.
6 lip 21:16
jc: Możebyśjakieśspacjewpisałstrzałkimozęszpominąćboniczegoniewnoszą
6 lip 21:20
jc: cos asin x = x ?
W wielu krajach asin oznacza funkcję odwrotną do funkcji sin
6 lip 21:21
Wektor: To niech a bedzie φ xD
| | 128 | |
∫∫∫(r cosφ r4 sin4φ+z)r da dr dz = ... = ∫02π ( |
| cosφ sin4φ + cosφ sin4φ)dφ |
| | 7 | |
6 lip 21:27
jc: Chodzi o spacje, jakoś da się przeczytać, ale po co rzecz trudną czynić jeszcze trudniejszą?
x2+y2 ≤ 4
0 ≤ z ≤ 1
∫∫∫ (xy4+z) dx dy dz = ∫∫xy4 dxdy + 4π/2 = 2π
Pierwsza całka = 0, bo dla x ≤ 0 otrzymamy przeciwny wynik do połowy z x ≥ 0.
Obszar jest symetryczny.
6 lip 21:42
Wektor: To całki ze mną robią XD Wszędzie bym zamieniał nas inne współrzędne
6 lip 21:48
Wektor: Dzięki za pomoc.
6 lip 21:48
piotr: Widać od razu, że:
∫02π sin4(φ)cos (φ) dφ = 0
i pozostaje całka
∫02πdφ ∫01rdr ∫02dz = 2π
6 lip 22:05
Wektor: jc możesz mi powiedzieć jakie są przedziały dla x i y?
6 lip 22:25
jc: Chodziło o to, że przekształcenie (x,y,z) →(−x,y,z) przenosiło obszar całkowania
na obszar całkowania, ale zmieniało znak funkcji podcałkowej.
6 lip 22:32
Wektor: Możesz to jakoś rozpisać?
6 lip 22:40
jc: Trochę inaczej:
∫−22 dy ∫−√4−y2√4−y2 xy4 dx = 0 bo ∫−aa xy4 dx = 0
6 lip 22:47
Wektor: Dla y jest od −2 do 2. Z czego to się wzięło? Z tego 4?
6 lip 22:51
jc: Tak.
6 lip 22:58