wykres
5-latek:

a) Sporzad wykres funkcji g(x)= x|x−1| x∊R
b) Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
√x|x−1| okreslonej dla tych wartosci x dla ktorych wzor
ma sens
c) Rozwiaz rownanie
√x|x−1|= m dla m= 0,5 im=0 25
d) zbadaj w zaleznosci od m liczbe rozwiazan rownania
√x|x−1|=m
a) dla x<1 g(x)= x−x
2
dla x≥1 g(x)= x
2−x
a) juz mam zalatwiony
Teraz b)
f(x)=
√x|x−1| wyszedl mi w programie tutaj (czerwony
Wzor ten jest okreslony dla D
f= R
+U{0}
Teraz widze ze f(0)= f(1)=0
Teraz muszse obliczyc wspolrzedne punktu P (do d)
jak ?
6 lip 20:51
5-latek: Zastanawia mnie ten wykres od <0,1> (czerwony
6 lip 20:54
Adamm: dla x<1 mamy
f(x)=√x−x2
licz wierzchołek, tam masz swój punkt P
6 lip 20:59
Mila:

g(x)=
√x*|x−1|
D=<0,
∞)
|x−1|=x−1 dla x≥1
|x−1|=−x+1 dla x∊<0,1>
g(x)=
√x*(−x+1)=
√−x2+x dla x∊<0,1>
6 lip 21:16
5-latek: Dobry wieczor
Milu Pozdrawiam

Drobny blad bo mi wyszlo f(0,5)= 0,25
6 lip 21:32
Mila:
6 lip 21:56