pietraszko
pietraszkoByZrobił: Wyznacz wszystkie pary(A, B) liczb rzeczywistych, dla których
| | n4 | | n2 | |
lim n−>∞(√( |
| +n2)− |
| )An2+Bnln n =2 |
| | 4 | | 2 | |
6 lip 20:35
Adamm: | | n2 | |
√n4/4+n2−n2/2= |
| →1 |
| | √n4/4+n2+n2/2 | |
| | n2 | |
( |
| )An2+Bnln(n)= |
| | √n4/4+n2+n2/2 | |
| | n2/2−√n4/4+n2 | |
=(1+ |
| )An2+Bnln(n) |
| | √n4/4+n2+n2/2 | |
| | n2/2−√n4/4+n2 | | −n2 | |
u= |
| = |
| |
| | √n4/4+n2+n2/2 | | (√n4/4+n2+n2/2)2 | |
[(1+u)
1/u]
u*(An2+Bnln(n))
| −n2 | |
| (An2+Bnln(n))→−A |
| (√n4/4+n2+n2/2)2 | |
[(1+u)
1/u]
u*(An2+Bnln(n))→e
−A
2=e
−A
A=−ln2, B∊ℛ
6 lip 20:47
pietraszkoByZrobił: Panie Adamie skąd pan tak dobrze umie matematykę?
6 lip 20:59
jc: Cóż, mnie niektóre zadania odrzucają
6 lip 21:00
Adamm: z internetu i ze szkoły
6 lip 21:01
pietraszkoByZrobił: a jest pan po studiach jakiś? chodzę do 1 technikum i od niedawna zacząłem się wgłębiać w
matematykę
6 lip 21:02
Adamm: jeszcze nie
uważaj z tą matematyką żeby jej nie przedawkować
6 lip 21:03
pietraszkoByZrobił: zapamiętam radę
6 lip 21:04