oblicz wyznacznik
Nick: Oblicz wyznacznik
| 1−x 1 |
| x
3 x
2+x+1 |
Nie bardzo wiem co po przemnożeniu na krzyż i odjęciu i uporządkowaniu trzeba zrobić proszę o
pomoc
6 lip 18:48
jc: Czy nic nie pomyliłeś? tak mało brakuje, aby wyszło jeden.
6 lip 18:59
Nick: Na pewno nie dokładnie tak mam w zadaniu
6 lip 19:15
Adamm: D=(1−x)(x2+x+1)−x3=−2x3+1
6 lip 19:17
Nick: i później przyrównuje −2x3+1=0 obliczam x i wstawiam za x i obliczam cały wyznacznik tak?
6 lip 19:21
Adamm: wyznacznik już masz
to −2x3+1
6 lip 19:22
Nick: Aha ok myślałem że dalej coś z tym trzeba robić, dzięki za pomoc
6 lip 19:23
jc: Niby dlaczego? Miałeś obliczyć wyznacznik i obliczyłeś (Adamm policzył). Zadanie skończone.
6 lip 19:24