trójkat
mi: Dany jest trójkat równoboczny ABC ,gdzie AB = AC. D oraz E to środki odpowiednio boków AB
oraz AC. Dany jest punkt F na półprostej DE tak że BFA jest podobny ABC. Oblicz stosunek
6 lip 18:38
Mila:
Dobrze zapisana treść? Δ równoboczny ma wszystkie boki równej długości.
6 lip 19:08
mi: sorry miało być równoramienny
6 lip 19:10
mi: poprawione
6 lip 20:16
mi: moze ktoś?
6 lip 22:36
Mila:
Masz odpowiedź do zadania?
7 lip 19:08
mi: to jest testowe pytanie
8 lip 08:58
Mila:
Czy masz propozycje odpowiedzi?
8 lip 18:09
mi: a) 4
b) √3
c) 2
d) √2
e) żadna z powyzych
8 lip 19:02
Mila:
Zaraz narysuję.
8 lip 20:27
Mila:

|AB|=2b
DF=a
W ΔSCA :
W ΔFTD:
a=b
√2
8 lip 20:43
Mila:
Następnym razem sprawdzaj co piszemy, bo czasem potrzebujemy dodatkowej informacji.
Jeżeli zadanie jest typu : test wyboru to należy podawać podane odpowiedzi do wyboru.
Nie zawsze rozwiązywanie jest potrzebne, wystarczy analiza do wyboru odpowiedzi.
8 lip 22:07