matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka krzywoliniowa
matma:
pi
pi
pi
Sprawdź czy pole wektorowe F = [sin
y,
x cos
y +2y] jest potencjalne,
2
2
2
a następnie obliczyć całkę krzywoliniową zorientowaną ∫Γ F(r)*dr, gdzie Γ jest dodatnie skierowanym łukiem cosinusoidy na przedziale [0, pi]
6 lip 15:22
g:
Pole jest potencjalne, bo zeruje się rotacja dF
x
/dy − dF
y
/dx.
π
Potencjał φ(x,y) = −(y
2
+ x*sin(
y)) (definicja: F = −grad(φ) )
2
∫Γ = φ(0,1) − φ(π,−1)
6 lip 16:19
matma:
Dzięki!
7 lip 00:38