Mógłby ktoś rozpisać ? Z góry dziękuje
Sophia: Dany jest równoramienny trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma długość 22. Bok ABAB
prostokąta ABCDABCD zawiera się w przeciwprostokątnej tego trójkąta,zaś punkty CC i DD należą
do przyprostokątnych. Oblicz długości boków prostokąta ABCDABCD wiedząc, że kwadrat długości
jego przekątnej ACAC ma wartość najmniejszą z możliwych.
6 lip 14:13
Jerzy:

d
2 = x
2 + y
2 ⇔ d =
√x2 + y2
Podstaw do wzoru na d i szukaj minimum funkcji: d(x)
6 lip 14:49
Sophia: Czy to będzie d(18)=28 ?
6 lip 16:23
Sophia: Proszę o odpowiedź Jerzy
6 lip 16:57
Sophia: Mógłby ktoś podać odpowiedź . Bardzo proszę
6 lip 17:03
Sophia: Czy to będzie d(18)=28 ?
6 lip 17:10
Jerzy:
| | 22 − x | |
Wystarczy zatem poszukać minimum funkcji: d(x) = x2 + ( |
| )2 |
| | 2 | |
( minimum trójmianu kwadratowego )
7 lip 07:18