matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całkę
Stormx:
Obliczyć całkę: ∫xarctg
2
x dx
6 lip 12:14
jc:
x
2
∫x atan
2
x dx = (1/2) ∫(x
2
)' atan
2
x dx = (1/2) x
2
atan
2
x − ∫
atan x dx
1+x
2
x
2
atan x
∫
atan x dx = ∫atan x dx − ∫
dx
1+x
2
1+x
2
atan x
∫
dx = (1/2) atan
2
x
1+x
2
x
∫atan x dx = ∫x' atan x dx = x atan x − ∫
dx = z atan x = (1/2) ln(1 + x
2
)
1+x
2
Poskładaj z tego wynik.
6 lip 12:29
Stormx:
dzięki wielkie
6 lip 12:38