równania wykładnicze
Itaka: Dwa równania wykładnicze
a) 5x−2*33xx+1=4
b) 8x3(x+2)=36*3x+2
5 lip 20:13
Adamm: x≠−1
5
x−2*3
3x/(x+1)=4
4
(x−2)log45+[3x/(x+1)]log43=4
(x−2)log
45+[3x/(x+1)]log
43=1
(x−2)(x+1)log
45+3xlog
43=x+1
(x−2)(x+1)+3xlog
53=log
54(x+1)
x
2+(−1+3log
53−log
54)x−2−log
54=0
Δ=(−1+3log
53−log
54)
2+4(2+log
54)≈11,48>0
| | 1+log54−3log53±√(−1+3log53−log54)2+4(2+log54) | |
x= |
| |
| | 2 | |
5 lip 20:29
Itaka: Ten b) podobnie jakoś?
5 lip 20:40
Mila:
2
3=8
x≠−2
2
xx+2=2
2*3
2*3
x+2
2
xx+2−2=3
x+4
2
−(x+4)x+2=3
x+4
1) dla x=−4 spełnione równanie L=2
0=1 i P=3
0=1
2) x≠4
| | x+4 | |
− |
| ln2=(x+4)ln3 /(x+4) |
| | x+2 | |
===========
5 lip 22:06
5 lip 22:28