Rownanie
5-latek: Rozwiaz rownanie
x−
√x2−x+1+√x2+x−6=1
Tutaj nie bawilbym sie zdziedzina tylko analiza starozytnycjh
Teraz bym zapisal tak
x−1=
√x2−x+1+√x2+x−6
(obie strony do potegi drugiej
x
2−2x+1= x
2−x+1+
√x2+x−6
−x=
√x2+x−6 (obie strony do potegi drugiej
(−x)
2= x
2+x−6
x−6=0 to x=6
Sprawdzenie
6−
√31+6≠1 (czyli

gdzies blad
5 lip 20:07
Adamm: równanie jest sprzeczne, błędu nie widzę
5 lip 20:13
Adamm: x≥1
−x≥0 ⇒ x≤0
no i już mielibyśmy sprzeczność, nawet wcześniej
5 lip 20:16
5-latek: no tak
5 lip 20:19
5-latek:

To moze tak
L= x−1 to x≥1
P= x
2−x+1+
√x2+x−6 ≥0
Teraz jak CI wyszlo z tego ze −x≥0 ?
ja bym rozwiazywal ta nierownosc bo Ty zrobiles to metada rownan rownowaznych
A juz widze −x≥0 wziales z rownania
−x=
√x2+x−6
x
2+x−6≥0 to x=−3 lub x=2 czyli x∊(−
∞ −3>U<2,
∞) czyli czesc wspolna (−
∞,−3>
Cos mi tu nie pasuje .
5 lip 20:36
Mila:
Brak rozwiązań.
5 lip 22:27
Adamm: 5−latek, nie przejmuj się
twoje rozwiązanie jest w porządku
5 lip 22:35