wielomian
Kret: Mamy f(x)=x10+2x9−2x8−2x7+x6+3x2+6x+1. Oblicz f(√2 −1)
5 lip 19:43
Adamm: (x−√2+1)(x+√2+1)=(x+1)2−2=x2+2x−1
reszta z dzielenia f przez x2+2x−1 wynosi 4
zatem f(√2−1)=4
5 lip 19:46
Jack: Adamm jak Ty to ?
5 lip 19:53
Adamm:
5 lip 19:54
Jack: nie uśmieszek tylko jak ;x
5 lip 20:04
Adamm: f(x)=(x2+2x−1)W(x)+R(x)
gdzie W(x) to jakiś wielomian, R(x) to reszta z dzielenia
f(√2−1)=R(√2−1)=4
5 lip 20:05
mat: jak wyliczyłeś R?
5 lip 20:06
Adamm: normalnie, pogrupowałem w pamięci
x10+2x9−x8
−x8−2x7+x6
3x2+6x−3
no i zostało mi 4
5 lip 20:09
Jack: fakt, nie zauwazylem
Dzieki
5 lip 20:10
mat: jasne, dzięki!
5 lip 20:10