całka powierzchniowa
qwerty: Obliczyć całkę powierzchniową zorientowaną ∫∫
∑ x dydz + y dzdx − z dxdy ,gdzie ∑ jest górną
stroną płata
z=
√x2+y2 ,x
2+y
2 ≤4
Obliczyć pole płata wyciętego z powierzchni z=1+x
2+y
2 przez walec x
2+y
2=1
Mam 2 zadania i nie wiem czy mogę z nich zastosować wzór Ostrogradskiego−Gaussa
Wiem że wzór można stosować do zamkniętych powierzchni i niby treść zadania drugiego na to by
wskazywała
ale walec który ogranicza tą paraboloidę nie ma "pokrywki" na górze więc nie wiem co zrobić

W pierwszym chyba ta sama sytuacja?
5 lip 19:21
jc: 0 ≤ r ≤ 2
x = r cos α
y = r sin α
z = r
| x y −z|
| xr yr zr|
| xα yα zα|
=
| r cos α r sin α −r|
| cos α sin α 1|
| −r sin α r cos α 0|
=
−2 r2
całka = ∫∫ (−2) r2 dr dα = −4π 23/3 = −32 π/3
Jak Ci się znak nie podoba, to zmień na przeciwny.
Możesz zastosować twierdzenie, ale musisz zamknąć stożek denkiem.
Niestety całka po denku raczej nie jest zerem.
5 lip 19:41
jc: W drugim zadaniu liczysz pole. Tu nie stosuje się twierdzenia Gaussa.
5 lip 20:00
qwerty: w zadaniu 2 mam do czynienia z powierzchniową niezorientowaną?
nie mogę znaleźć podobnego zadania w książce
5 lip 20:10
qwerty: no i jeszcze pytanie do pierwszego
jeśli bym to policzył z tego twierdzenia Gaussa to żeby wynik był ok wystarczy odjąć od wyniku
pole tego koła pokrywki?
5 lip 20:14
jc: Czy liczyłeś długości krzywych? To podobna sprawa.
5 lip 20:16
jc: Tak, należy odjąć, ale nie pole, tylko całkę.
5 lip 20:18
qwerty: a co by miało być funkcją do całkowania ? no bo obszarem by był okrąg walca
5 lip 20:22
qwerty: i pytanie do drugiego znowu
czy chodzi o ten wzór?
| | dz | | dz | |
S= ∫D∫ √1+( |
| )2 + ( |
| )2 |
| | dx | | dy | |
5 lip 20:37
jc: Jedynka.
Pole = ∫∫ | (δx/δs, δy/δs, δz/δs) x (δx/δt, δy/δt, δz/δt) | ds dt
s, t = parametry
w zadaniu (x,y,z) = (r cos α, r sin α, 1+r2), 0≤α≤2π, 0≤0≤1.
Możesz też przyjąć jako parametry x,y, a dopiero potem przejść do współrzędnych biegunowych.
Wtedy do obliczenia będziesz miła całkę
∫∫ √1 +(δz/dx)2 + (δz/δy)2 dx dy
5 lip 20:38
jc: Tak, właśnie o ten wzór chodzi.
Podstawiaj i przechodź do biegunowych.
5 lip 20:39