potegowa cd....
5-latek: Dane sa funkcje
f(x)= x√3 i g(x)= x3/4 x∊R+U{0}
a) napisz wzory funkcji zlozonych f(g(x)) g(f(x)) f(f(x)) g(g(x))
b) napisz wzory funkcji f−1 i g−1 odwrotnych do funkcji f i g i oblicz f(f−1(x)) ,
g(g−1(x)))
f(g(x)) =( x3/4)√3 (ale nie wiem jak to zapisac dalej
bo x3/4= (3√x4 )√3 ?
5 lip 17:08
Adamm: (xa)b=xab
5 lip 17:10
5 lip 17:17
5-latek: f(g(x))= x3√3/4}
g(f(x))= (x√3)3/4 = x3√3/4
Wiec mam z ef(g(x))= g(f(x))
mam zalatwione a)
Teraz b) f{−1}=
na boku policze y=x√3 to x= y1/√3 to y= x1/√3=f−1(x}
g−1
tez na boku policze
y=x3{4} to x= y4{3} to y=x4/3 = g−1(x)
f(f−1(x))= (x1/√3)p{3}}= x
g(g−1(x}= (x4/33/4= x
Nie mam zalatwionego jesdnak punktu a )
f(f(x)= (xp[3})√3= x3
g(g(x))= x3/4)3/4= x9/16
Prosze sparwdzic
Czesc Adamm
5 lip 17:30
5-latek: dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam .
5 lip 17:31
Adamm:
5 lip 17:34
5-latek: Dzieki

Zadanie bylo oznaczone jako trudne i ten
√3 mnie zmylil
5 lip 17:35
Adamm: cześć
no tak
myślę że wielu by to zmyliło
5 lip 17:39