Wykaż że istnieje
krzysztof99: Dane są takie dodatnie liczby rzeczywiste a1,a2,...,a7, że
a1+ a2+a3+a4+a5+a6+a7=7
Wykaż że istnieje taka permutacja b1,b2,...,b7 liczb a1,a2,...,a7, że
spełniony jest warunek:
b1b2+b2b3+...+b6b7+b7b1≤7
5 lip 15:28
Krzysztof99: Ktoś coś
5 lip 19:40
jc:
A jakby tak
Sk = a1 a1+k+a2 a2+k +...+a7 a7+k
Jak indeks przekroczy 7, należy odjąć 7.
S0+S1+S2+...+S6 = 49
Wniosek. Przynajmniej jedna z 7 sum nie przekracza 7.
5 lip 20:31
jc: Oj, coś przegapiłem. Ale spróbuję naprawić.
5 lip 20:47
jc: A jednak nie jest tak źle, bo 7 jest liczbą pierwszą
np
1*3 + 2*4 + 3*5 + 4*6 + 5*7 + 6*1 +7*2
b 1 2 3 4 5 6 7
a 1 3 5 7 2 4 6
1*4 + 2*5 + 3*6 + 4*7 + 5*1 + 6*2 +7*3
b 1 4 7 3 6 2 5
a 1 2 3 4 5 6 7
itp.
5 lip 21:55
jc: Jeszcze jedno uzupełnienie.
s0=a1a1+a2a2+...+a7a7 ≥ 7, co wynika z wypukłości funkcji y=x2.
(a12+a22+...+a72)/7 ≥ [(a1+a2+...+a7)/7]2 = 1
Więc Sk ≤ 7 znajdziemy dla k≠0.
6 lip 07:59
krzysztof99: Dzieki
6 lip 10:45