Wykaż, że istnieją
krzysztof99: Wykaż, że istnieją takie liczby a1, a2,a 3,a4,a5,a6,a7 i liczba pierwsza
p, że liczby:
a1k+ a2k+a 3k+a4k+a5k+a6k+a7k dla k=1, 2,...,6 są
podzielne przez p, a liczba:
a17+ a27+a 37+a47+a57+a67+a77 jest podzielna przez p.
5 lip 15:23
jc: Czy na pewno dobrze wpisane?
5 lip 15:32
krzysztof99: Otóż nie, w ostatniej linijce powinno być: "nie jest podzielna przez p"
5 lip 15:36
krzysztof99: liczby te są całkowite, ale niekoniecznie dodatnie
5 lip 15:40
krzysztof99:
5 lip 16:04
jc: Kolejne liczby
0 1 2 3 4 5 6
spełniają warunek zadania.
5 lip 17:51
jc: Jak by było k=0,1,2,3,4,5 i dodatkowo 6, to wymienione liczby byłyby dobre.
5 lip 17:56
krzysztof99: ee, pogubiłem się, czyli te liczby są dobre czy nie (wnioskuję, że chyba nie bo nie podałeś/aś
p albo się pogubiłem).
5 lip 18:21
krzysztof99: Jak byś mógł/mogła jeszcze te inne moje zadanka spróbować rozwiązać
5 lip 18:22
jc: Niestety złe
5 lip 18:27
krzysztof99: Ktoś jeszcze spróbuje
6 lip 10:45
jc:
p=29 oraz ciąg 1, 7, 72, 73, 74, 75, 76, spełniają warunki zadania.
6 lip 12:23
Milo: Wow
jc, jak na to wpadłeś?
6 lip 18:48
jc: Kolejne potęgi bo znam wzór na sumę, 7 bo 7 było w zadaniu. 29 bo to 4*7+1.
Po prostu trafiłem.
6 lip 21:06
krzysztof99: No nieźle, nieźle, dzięki
7 lip 10:12