całkę potrójną
snow: Wykorzystując całkę potrójną obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami z=√x2+y2
z=0 , x2+y2+4x
V:
0≤r≤4cosα
−π≤α≤π
0≤z≤x2+y2+4x
czy dobrze są opisane granice?
5 lip 09:57
snow: 0≤z≤√x2+y2
5 lip 10:00
snow: ?
5 lip 11:05
jc:
−π ≤ α ≤ π
0 ≤ r ≤ 4 cos α
0 ≤ z ≤ r
5 lip 11:09
snow: dlaczego r ogranicza od góry ?
5 lip 11:23
'Leszek: Bryla: przez stozek poprowadzono walec (x−2)2 + y2 = 4
Czyli obszar D :
0 ≤ r ≤ 4 cos φ
−π/2 ≤ φ ≤ π/2
0 ≤ z ≤ √x2 + y2
J = r
V = ∫ ∫ ∫ dz dx dy = ∫ ∫ √x2 + y2 dx dy = ∫ r2 dr ∫ dφ = ........
5 lip 12:20
snow: no to tak jak ja zrobiłem ale dlaczego u ciebie jest fi od −π/2 do π/2?
kolo jest przesunięte w lewo a nie w prawo więc powinna być 2 i 3 ćwiartka a nie 1 i 4 ,choć to
chyba na to samo wyjdzie ?
5 lip 12:25
jc:

Ma być [−π/2,π/2].
W treści jest coś nie tak. x
2+y
2+4x ? Czy miało być x
2+y
2 ≤ 4x?
5 lip 12:41
snow: https://scr.hu/A7qP4V
też mi się coś tutaj nie zgadzało bo ten stożek nie ogranicza nic od góry czy od dołu więc
chyba błąd w zadaniu?
5 lip 13:05
5 lip 13:07
'Leszek: Drodzy uczniowie i studenci piszcie dokladnie tresci zadan , matematyka i fizyka to
dziedziny nauk scislych , wiec scislosc , logicznosc i precyzja to podstawa , w przeciwnym
razie to sa nieporozumienia i strata czasu ! !
Jezeli x2 +y2 + 4x = 0 ⇔ (x+2)2 + y2 = 4 , czyli π/2 ≤ φ ≤ 3π/2
5 lip 13:16
jc: Dla wyniku nie ma to znaczenia, czy po prawej, po lewej, u góry, ...
5 lip 13:19