calka pierwiastek
mat: Mam pytanie czy można tak policzyć tę całkę ?
∫43 √2v2dv
Jeżeli obszar całkowania jest dodatni to można zrobić tak √v2=v ?
Wtedy całka wychodzi mi równa √2
5 lip 09:05
Jerzy:
A jaką masz całkę nieoznaczoną ?
5 lip 09:06
jc: Tak.
5 lip 09:07
Jerzy:
= √23∫4vdv
5 lip 09:09
mat: Ok, dziękuję za odpowiedź
5 lip 09:11
mat: Może ktoś mi wytłumaczyć jak liczyć potencjał pola w tym zadaniu
bardziej chodzi mi, że te całki są niezależne od drogi całkowania
F(x,y)=(xy2,x2y)
Tu wiem, ze jest warunek żeby pole F było potencjalne pochodne cząstkowe P i Q
muszą być równe.
Kłopot w tym, że nie wiem jak określić po czym mam całkować
Jak zrobić te równania ?
5 lip 09:18
jc: W takich prostych przypadkach odgadujesz wynik i po sprawie.
grad x2y2 = (2xy2, 2x2y)
−−−
Przykład rachunku. Szukasz f takiego, że fx=xy2 i fy=x2y.
Możesz sprawdzić wcześniej czy fxy=fyx.
fx=xy2, f(x,y)=∫xy2 dx = x2y2/2 + K(y).
fy=x2y, podstawiamy poprzedni wynik, x2y+K'(y)=x2y. K'(y)=0, K(y)=C.
Zatem f=x2y2/2 + C.
5 lip 09:40
mat: Dziękuję za odpowiedź

A ten przedział ? Żeby policzyć potencjał muszę mieć A i B
5 lip 09:50
jc: A jaką poznałeś definicję potencjału?
5 lip 09:52
jc: | | x2y2 | |
W Twoim zadaniu potencjał pola F to V = − |
| , bo F = − grad V. |
| | 2 | |
5 lip 10:11
mat: Chodzi mi o taki wzór : U = ∫AB F o dr= U(r) |AB = U(x2,y2)−U(x1,y1)
5 lip 10:19
mat: i w zadaniu nie ma podanego A i B, a nawet jeśli jest podany to i tak trzeba liczyć z tych
równań,
bo te całki są niezależne od drogi całkowania
5 lip 10:20
jc: Jeśli Twoje U=f=−V, to dobrze napisałeś. Całka = f(koniec)−f(początek).
5 lip 10:24
jc: | | δf | | δf | |
Wzór: ∫( |
| dx + |
| dy) = f(koniec)−f(początek) |
| | δx | | δy | |
5 lip 10:27
mat: Ok, dziękuję za pomoc.

Jeszcze jedno pytanie co do całek.
Muszę policzyć pole powierzchni płata ∑, który jest częścią paraboloidy z = x
2 + y
2
zawartą między płaszczyznami z=1 i z=4.
To rozdzielam to na dwa płaty ∑1 dla to tu mam okręg o r = 1 i ∑2 tu mam okręg o r=2
i teraz wykorzystuje wzór z tych całek powierzchniowych niezorientowanych i ja to wyliczę
to przechodzę na współrzędne biegunowe ? Dobrze to rozumiem ?
D: { 1≤r≤2
{ 0≤φ≤2π
5 lip 10:40
jc: Całkujesz tak, jak napisałeś, po pierścieniu (jedna część, nie dwie).
5 lip 10:48
mat: Czyli tylko dla jednego płata ∑,a i obszar całkowania jest dobrze ? Normalnie za x=rcosφ, a za
y=rsinφ
i jeszcze jakobian = r ?
5 lip 10:51
jc:
∫∫ √1+(δz/δx)2 + (δz/δy)2 dx dy = ∫∫√1+ 4x2 + 4y2 dx dy = ...
5 lip 11:03
mat: ok, dziękuje

o ten wzór mi chodziło i teraz przechodzę na współrzędne biegunowe + jakobian
5 lip 11:18
mat: ∫2π0 dφ ∫12 (√1+4r2cos2φ+4rr2sin2φ)*r dr
5 lip 11:20
jc: Tak, ale należy pamiętać, że x2+y2=r2 i nie pisać żadnych sin/cos, jak nie trzeba.
5 lip 11:24
mat: Ok, dziękuję za pomoc. Przerobię różne zadania
5 lip 11:30
mat: Mam pytanie co do wyznaczania obszaru dla φ w np. współrzędnych biegunowych
D: y≥0
y≤x2+y2≤x
i dla r : sinφ≤r≤cosφ
i teraz jak wyznaczyć przedział dla φ? jest jakiś szybszy sposób niż narysowanie tego
na wykresie r(φ) ?
5 lip 15:41
jc: Najlepiej narysować obszar i odczytać z rysunku.
5 lip 15:53