log
róza: Niech n=8(33+35+37+39)+27 , oblicz log3 n
5 lip 00:04
Adamm: fajne zadanie
5 lip 00:09
kochanus_niepospolitus:
33 + 35 = 33(1 + 32) = 10*33
37 + 39 = 10*37
10(33 + 37) = 10(33(1 + 34)) = 820*33
8*820 = 6560
n = 6560*33 + 33 = 6561*33 = 38*33 = 311
log3 (311) = 11
5 lip 00:10
Adamm: można było dojść do tego prościej, po prostu wyciągać kolejne potęgi trójki
5 lip 00:16
róza: Ja tak zrobiłam
33+8(33)+8(35)+8(37)+8(39)=35+8(35)+8(37)+8(39)=
=37+8(37+8(39)=39+8(39)=311
5 lip 08:48
jc:
= 33+(32−1)(33+35+37+39)
= 33+(35+37+39+311)
− (33+35+37+39) = 311
5 lip 09:00