Potegowa
5-latek:

a) Jesli n jest liczba parzysta to funkcja odwrotna do funkcji y=x
n gdzie x∊R
+U{0} jest
funkcja x=
n√y
gdzie y∊R
+U{0} a po zamianie zmiennych funkcja y=
n√x
Mialem to zdanie uzupelnic (powinno byc dobrze
b) Sporzadz wykresy funkcji
1y= x
2 x∊R
+U{0}
2. x=
√y i y∊R
+U{0}
3. y=
√x dla x∊R
+U{0}
Wedlug mnie wystarczy jak narysuje wykres funcji nr 1 i nr 3
c) zaznacz na plaszczyznie wspolrzednych zbior takich punktow P(x,y) ze (x
2≤y≤x
1/2 lub
x
1/2≤y≤x
2 ) i x∊R
+U{0}
Bedzie to obszar na niebiesko razem z wykresami
Teraz wracam do podpunktu a)
A co jesli n jest nieparzyste ?
To wtedy tez funkcja odwrotna do y=x
n jest y=x
1/n ale wtedy wedlug mnie x∊R i y∊R
4 lip 21:39
Adamm: tak, wtedy możemy uogólnić do liczb rzeczywistych
wszystko wygląda w porządku
4 lip 21:47
5-latek: Dziekuje .
Nastepne zadanie to juz na jutro (za ciezkie na dzisiaj .
4 lip 21:50
Saizou :
5−latek a geometria?
4 lip 21:52
5-latek: Saizou w glebokim lesie

Mialem napisac inaczej ale nie wypada
4 lip 22:02
5-latek: czy juz masz zaliczone wszystko ?
4 lip 22:03
Saizou :
Mało−lacie nie przejmuj się i odpocznij trochę

Tak, na całe szczęście wszystko pozaliczane.
4 lip 22:07
Adamm: to też jest trochę geometria
4 lip 22:09
Saizou :
ale nie tak stricte, można interpretować funkcje odwrotną jako funkcje symetryczną względem
prostej y=x
4 lip 22:10
5-latek: To gratuluje bardzo.
4 lip 22:14
Saizou : Dziękuję, ale to jeszcze nie czas na gratulacje.
4 lip 22:28