matematykaszkolna.pl
potegowa 5-latek: rysunekNo to zaczynamy funkcje potegowa Zadanie Dana jest funkcja y=xn x∊R i n∊N a) napisz wzor funkcji ktorej wykres jest symetryczny do wykresu funkcji y=xn 1wzgledem osiOX 2. wzgledem osi OY 3 wzgledem punktu (0,0) b) Jaka krzywa jest symetryczna do wykresu funkcji y=xn wzgledem prostej y=x i y=−x Zbadaj osobno n parzyste i n −nieparzyste naszkicuj wykresy dla n=4 i n=3 Do a) 1i 3 to y=−xn 2 y=xn b) mam na wykresie y=x4 i y=x czy tutaj bedzie ta zielona galaz y=−x4? (galaz paraboli ?
4 lip 19:47
Adamm: a) 1. y=−xn 2. y=(−x)n 3. y=−(−x)n
4 lip 19:54
powrócony z otchłani: Nie prawda ... symetryczna (wzgledem punktu (0,0) ) funkcja do y=x3 bedzie y=x3 Wiec z punktem (0,0) musisz rozdzielic na przypadki (n parzyste i n nieparzyste) Takze w przypadku symetrii wzgledem osi OY konieczne sa przypadki (dla parzystych poteg funkcja sama w sobie jest symetryczna wzgledem OY)
4 lip 19:56
5-latek: WItam i dziekuje za wskazowki emotka Poleglem juz na pierwszym zadaniu
4 lip 20:00
Adamm: b) względem y=x y=x1/n dla x≥0 y=−(−x)1/n dla x<0
4 lip 20:00
Adamm: b) pomyłka dla y=x dla n nieparzystego y=x1/n dla n parzystego nie istnieje
4 lip 20:04
Adamm: a nie pytanie o krzywą, myślałem że funkcję b) względem y=x mamy x=yn względem y=−x mamy −x=yn
4 lip 20:08
5-latek: Dobrze . Bede sobie rysowal wykresy .
4 lip 20:12
Adamm: znowu pomyłka względem y=−x będzie −x=(−y)n
4 lip 20:16
papuga: Nie martw się zdążysz do matury się przygotować na pewno
4 lip 20:53
5-latek: Pewnie tak emotka
4 lip 21:02
Adamm: jeśli uczysz się specjalnie pod maturę, to wiedz że nie ma tam pojęcia funkcji potęgowej
4 lip 21:03
papuga: Tak napisałam nie wiem jaki jest cel ale są wakacje więc odpoczynek się nalezy
4 lip 21:16
5-latek: Jesli Ty tez bedziesz pisac mature na drugi rok to bede wstawail duzo zadan maturalnych . Moze tez skorzystaszemotka
4 lip 21:22