potegowa
5-latek:

No to zaczynamy
funkcje potegowa
Zadanie
Dana jest funkcja y=x
n x∊R i n∊N
a) napisz wzor funkcji ktorej wykres jest symetryczny do wykresu funkcji y=x
n
1wzgledem osiOX
2. wzgledem osi OY
3 wzgledem punktu (0,0)
b) Jaka krzywa jest symetryczna do wykresu funkcji y=x
n wzgledem prostej
y=x i y=−x
Zbadaj osobno n parzyste i n −nieparzyste
naszkicuj wykresy dla n=4 i n=3
Do a)
1i 3 to y=−x
n
2 y=x
n
b) mam na wykresie y=x
4
i y=x
czy tutaj bedzie ta zielona galaz y=−x
4? (galaz paraboli ?
4 lip 19:47
Adamm: a)
1. y=−xn
2. y=(−x)n
3. y=−(−x)n
4 lip 19:54
powrócony z otchłani:
Nie prawda ... symetryczna (wzgledem punktu (0,0) ) funkcja do y=x3 bedzie y=x3
Wiec z punktem (0,0) musisz rozdzielic na przypadki (n parzyste i n nieparzyste)
Takze w przypadku symetrii wzgledem osi OY konieczne sa przypadki (dla parzystych poteg funkcja
sama w sobie jest symetryczna wzgledem OY)
4 lip 19:56
5-latek: WItam i dziekuje za wskazowki

Poleglem juz na pierwszym zadaniu
4 lip 20:00
Adamm: b) względem y=x
y=x1/n dla x≥0
y=−(−x)1/n dla x<0
4 lip 20:00
Adamm: b) pomyłka
dla y=x
dla n nieparzystego
y=x1/n
dla n parzystego nie istnieje
4 lip 20:04
Adamm: a nie
pytanie o krzywą, myślałem że funkcję
b) względem y=x mamy x=yn
względem y=−x mamy −x=yn
4 lip 20:08
5-latek: Dobrze .
Bede sobie rysowal wykresy .
4 lip 20:12
Adamm: znowu pomyłka
względem y=−x będzie
−x=(−y)n
4 lip 20:16
papuga: Nie martw się zdążysz do matury się przygotować na pewno
4 lip 20:53
5-latek: Pewnie tak
4 lip 21:02
Adamm: jeśli uczysz się specjalnie pod maturę, to wiedz że nie ma tam pojęcia funkcji potęgowej
4 lip 21:03
papuga: Tak napisałam nie wiem jaki jest cel ale są wakacje więc odpoczynek się nalezy
4 lip 21:16
5-latek: Jesli Ty tez bedziesz pisac mature na drugi rok to bede wstawail duzo zadan maturalnych . Moze
tez skorzystasz
4 lip 21:22