Wyznaczyć przedziały w których funkcja jest jednoczenie wypukla i rosnaca
VerVal: Wyznaczyć przedziały w których funkcja f(x)=(3x−1) e3x jest jednoczenie wypukła i rosnąca.
4 lip 17:22
kochanus_niepospolitus:
no to liczysz f' i f''
4 lip 17:53
po prostu Michał:
f'(x) = 3e3x + 3e3x(3x−1) = 3e3x(1+3x−1) = 9e3x * x
f''(x) = 27e3x*x + 9e3x = 9e3x(3x+1)
{f'(x) > 0
f''(x) > 0
4 lip 18:07
VerVal: Z pochodnymi nie mam problemu bardziej mi chodzi o pomoc w tych nierównościach,a pochodne mam
troche inaczej wyliczone: f'(x)=3e3x + 3e3x(3x−1) i f''(x)= 9e3x
+9e3x(3x−1)+9e3x
4 lip 18:50
Jerzy:
Juz ci to dzisiaj tlumaczylem.
4 lip 19:17
VerVal: z pierwszej pochodnej wyszło mi ze x>0 i z pochodnej 2 rzędu x> −1/3 czyli dla przedziału x>0
funkcja ta jest wypukla i rosnaca?
4 lip 19:23
powrócony z otchłani:
Toc masz de facto taki uklad rownan:
x>0
3x+1 >0
Bo e3x jest wiekszy od zera dla dowolnego x z dziedziny funkcji
4 lip 19:23
Adamm: dla x≥0 !
4 lip 19:24
VerVal: o dzieki Adamm masz racje
4 lip 19:25