całka krzywoliniowa
stud: Witam. Mam obliczyć całkę nieskierowaną ∫
Lx
2ydl, gdzie L jest częścią elipsy
| | x2 | | y2 | |
|
| + |
| =1 leżącą w pierwszej ćwiartce układu współrzednych. |
| | a2 | | b2 | |
Czy w takim zadaniu mogę napisać, że x=acost, y=bsint, t∊[0,π/2] i rozwiązać zadanie
podstawiając do wzoru ?
4 lip 14:07
Adamm: tak
4 lip 14:08
stud: Zrobiłem tak i wynik mi wyszedł −1/3 a
3b a w odpowiedziach mam:
| | a2b | | √a2+b2 | | b(2b2−a2)√a2−b2 | |
|
| (arcsin |
| − |
| ) |
| | 8(a2−b2)3/2 | | a | | a4 | |
4 lip 14:12
Adamm: pokaż obliczenia
4 lip 14:13
stud: ∫0 π/2 a2cos2tbsint√(−asint)2+(bcost)2dt = ∫0 π/2
a3b2cos2tsintdt=−1/3a3b
4 lip 14:16
stud: b2
4 lip 14:17
Adamm: √(−asint)2+(bcost)2
nie możesz stąd sobie tak po prostu wyciągnąć a oraz b i będzie równe 1
takt o nie działa
4 lip 14:18
stud: czyli jak to zrobić ?
4 lip 14:20
Adamm: podstaw coś za cost i może się uprości
4 lip 14:21
stud: nic sie nie uprościło
mam całkę: −a2b∫u2√a2−a2u2+b2u2du
jakies ppomysły co dalej?
4 lip 15:19
Adamm: uprościło się i to dużo
teraz możesz np. zastosować podstawienie Eulera, albo te przy różniczkach dwumiennych
4 lip 15:33
4 lip 15:36
jc:
całka = jakieś stałe * ∫sin2β cos2β dβ =
4 lip 16:05