logaytmy
papuga: | | b−a | | eb−ea | |
Niech x= |
| , y=ln( |
| ), a<b. |
| | ln b−ln a | | b−a | |
Która z nierówności zachdzi x>y czy x<y
4 lip 13:00
powrócony z otchłani:
No to podstaw jakies liczby, na przyklad a=1 i b=2
4 lip 14:03
papuga: Ale czy zawsze zachodzi x<y?
4 lip 15:23
powrócony z otchłani:
Twoje pytanie brzmialo − ktora z nich, wiec podalem Ci przyklad pokazujacy ze y>x
4 lip 15:53
papuga: No w domyśle było oczywiście

zawsze
4 lip 16:33
kochanus_niepospolitus:
no w domyśle nie było to takie oczywiste
4 lip 17:54
papuga: ok ale juz napisałam wiec
4 lip 17:55