kombinatoryka
pomik: Kombinatoryka
1. Na ile sposobów osoba przygotowująca spotkanie towarzyskie może wybrać 30 butelek soków,
pośród 8 rodzajów soków tak aby
a) Wybrał co najmniej jedną butelkę z każdego rodzaju soków (butelki soku jednego rodzaju są
nierozróżnialne)
b) nie wybrała wszystkich soków tego samego rodzaju
2. Na ile sposobów można umieścić 10 jednakowych cukierków w 3 jednakowych workach (łącznie z
zerem).
3. Na ile sposobów można rozdzielić 10 piłek (nierozróżnialnych) w 3 różnych sklepach, w każdym
sklepie musi być co najmniej jedna piłka
4 lip 10:28
Pytający:
1.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
a) Liczba rozwiązań całkowitych równania (kolejne nawiasy odpowiadają liczbie butelek
kolejnych rodzajów soków):
(x
1+1)+(x
2+1)+...+(x
8+1)=30, x
i≥0
x
1+x
2+...+x
8=22
b) Liczba rozwiązań całkowitych równania:
x
1+x
2+...+x
8=30, x
i≥0, x
i≠30
| | | |
−8= | −8=10295472−8=10295464 |
| | |
2. Najprościej będzie chyba wypisać:
− wszystkie w 1 worku:
10
− wszystkie w 2 workach:
9 1
8 2
7 3
6 4
5 5
− wszystkie w 3 workach:
8 1 1
7 2 1
6 3 1
6 2 2
5 4 1
5 3 2
4 4 2
4 3 3
Łącznie 14 sposobów.
Inaczej: P(10,1)+P(10,2)+P(10,3)=1+5+8=14
http://smurf.mimuw.edu.pl/node/721
http://smurf.mimuw.edu.pl/node/825
3. Liczba rozwiązań całkowitych równania (kolejne nawiasy odpowiadają liczbie piłek w kolejnych
sklepach):
(x
1+1)+(x
2+1)+(x
3+1)=10, x
i≥0
x
1+x
2+x
3=7
4 lip 14:38