Proszę o ponowną pomoc :)
Sophia: Jednym z miejsc zerowych funkcji F(x)= x3+bx2−13x−10/x+1 jest 5
a) znajdź pozostałe miejsca zerowe funkcji
b) wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
wyszło mi :
b=2 zał: x≠−1
x3+2x2−13x−10/x+1
teraz muszę rozłożyć ten licznik ?
4 lip 10:03
Sophia: tylko ,ze szukam pierwiastków a ich nie ma w liczniku
4 lip 10:03
Sophia: pomocy
4 lip 10:07
Jerzy:
Źle policzone b.
4 lip 10:12
Sophia: b=−2 ?
4 lip 10:16
kochanus_niepospolitus:
teraz dobrze
4 lip 10:18
Jerzy:
Tak.
4 lip 10:18
Sophia: wyszło mi :
(x+2)(x−5)(x+1)=0
f(x)>0⇔x∊(−2;1)∪<5;∞)
f(x)=0 ⇔ x=−2 lub x=5 lub x=−1
f(x)<0 ⇔x∊(−∞;−2) ∪(−1;5)
Dobrze ?
4 lip 10:26
Sophia: x≠−1
4 lip 10:27
Sophia: czyli tam odpada x=−1
4 lip 10:27
Jerzy:
Masz zbadać monotoniczność funkcji, a nie samego licznika.
4 lip 10:29
Sophia: f(x)>0⇔x∊(−∞.2) ∪ (5;∞)
f(x)=0 ⇔ x=−2 lub x=5
f(x)<0 ⇔ x∊(−2;5)
4 lip 10:37
Sophia: Dobrze ?
4 lip 10:37
Jerzy:

Monotoniczność , czyli przedziały w których rośnie, a w których maleje.
4 lip 10:40
Sophia: tzn ,że źle ?
4 lip 10:47
Jerzy:
Źle, bo to nie jest odpowiedź do podpunktu b)
W jakim przedziale ta funkcja maleje ?
W jakim przedziale ta funkcja rośnie ?
4 lip 10:49
Sophia: chodzi Ci ,że f(x)↘w zbiorze (−∞;2) oraz (5;∞) itd?
4 lip 10:52
Sophia: znaczy ↖ rośnie tam powinno być
4 lip 10:52
Jerzy:
Patrz na wykres tej funkcji (10:40) i określ jej monotoniczność.
4 lip 10:53
Sophia: aa f(x)↘ w zbiorze (−∞ ; − 12 1/4)
f(x)↗ w zbiorze (−12 1/4 ; ∞)
mam to z programu
4 lip 10:59
Jerzy:
A co to ma być: − 12 1/4
4 lip 11:02
Sophia: znaczy 15 tam powinno być ,ale już wiem o co chodzi
4 lip 11:08
Jerzy:
Jakie 15 ?
4 lip 11:09
Sophia: −130/40
4 lip 11:15
Jerzy:
Zosiu ... ile wynosi odcięta wierzchołka tej paraboli ?
4 lip 11:18
Sophia: 3/2
4 lip 11:24
Sophia: jak policzyłam f(3/2)=−13/4 ,ale patrzymy na x
4 lip 11:26
Jerzy:
| | 3 | |
Nareszcie ... zamiast tego 12 1/4 powpisuj |
| i po temacie ( Twój post 10:59) |
| | 2 | |
4 lip 11:27
Jerzy:
No pewnie ,że na x , a nie na y !
4 lip 11:27
Sophia: dziękuje bardzo za pomoc
4 lip 11:31
piotr: f(x)↘ w zbiorze (−∞ ; −1)∪(−1; 3/2)
f(x)↗ w zbiorze (3/2 ; +∞)
4 lip 11:35
Jerzy:
No przecież .... x = −1 nie należy do dziedziny
4 lip 11:37