Proszę o pomoc bardzo :)
Sophia: Wykaż ,że funkcja g(x)=x+9/x dla dodatnich argumentów przyjmuje wartości nie mniejsze od 6/
Mogłby ktoś wytłumaczyć ? Skoro to jest hiperbola to jak nie mniejsze od 6 , ona nie dąży do
nieskończoności?
4 lip 09:01
Jerzy:
Poszukaj ekstrema lokalne tej funkcji.
4 lip 09:04
piotr: x+9/x≥6
⇒
⇒
x>0
rozwiązanie powyższego zawiera się w ℛ
+, cnd.
4 lip 09:07
piotr: 
! odwrotnie ℛ
+ zawiera się w zbiorze rozwiązań powyższego równania i z tego wynika, że "dla
dodatnich argumentów przyjmuje wartości nie mniejsze od 6" cnd.
4 lip 09:10
Sophia: dziękuje bardzo

a jak by to wyglądało z ekstremum ?
4 lip 09:11
Jerzy:
f'(x) = 0 ⇔ x = −3 lun x = 3
Dla x = 3 masz minimum lokalne: f
min = 6
4 lip 09:16
Jerzy:

A to wykres.
4 lip 09:18
Sophia: aby narysować ten wykres wziąłeś f(x)=1−9/x2 ?
4 lip 09:39
Jerzy:
| | 9 | |
Nie , to jest wykres funkcji wyjściowej: f(x) = x + |
| |
| | x | |
4 lip 09:40
Sophia: już rozumiem

dziękuje bardzo
4 lip 09:42