uklad równań
rozia: Rozwiąż układ równań.
a) {2|x|+4y=−2
{x+y=1
b) {2|x|+y=0
{x−|y|=−1
c) {|x|+|y|=4
{4|x|−y=1
Poproszę o wskazówki dotyczące metody(wyznaczniki, przeciwne znaki, itp) i czy wszystko należy
rozpisywać. Zrobiłam podpunkt a) ale w ten sam sposób b) nie chce wyjść
3 lip 21:58
Adamm:

a) x=3, y=−2
3 lip 22:06
g:
b)
− robisz założenia w czterech wariantach: 1) x≥0,y≥0, 2) x<0,y≥0, 3)x≥0, y<0, 4)x<0,y<0.
− dla każdego z wariantów rozwiązujesz układ równań (normalny, bez modułów).
− sprawdzasz czy znaki obliczonych x,y zgadzają się z założonym wariantem.
3 lip 22:07
Adamm:

c) x=±1, y=3
3 lip 22:09
5-latek: b i c rozpatruj prztpadki
1. x≥0 i y≥0
2. x≥0 i y<0
3. x<0 i y≥0
4, x<0 i y<0
3 lip 22:10
Adamm:

b) x=1, y=−2
x=−1/3, y=−2/3
3 lip 22:17