Wymierna (trojkat podobienstwo
5-latek:

Geometria jest w lesie wiec tutaj bedzie problem
Zdanie z wymiernej
W trojkacie ostrokatnym ABC bok BC=2a AB=AC=x
Wyznacz jako funkcje x stosunek odcinkow na jakie wysokosc AD dzieli wysikosc BE i
sporzaedz wykres tej funkcji
Wskazowka SKorzystaj z podobienstwa trojkatow ADc, BEC i BDO
Postaram sie przynajmniej zrobic rysunek do zadania
Wysokosci w trojkacie przecinaj sie w jednym punkcie (to wiem
3 lip 20:11
kochanus_niepospolitus:
z podobieństw trójkątów (podobieństwo mamy z cechy K,K,K)
dodatkowo z pola trójkąta:
|BE|*x = 2a*
√x2−a2
i masz układ trzech równań z czterema niewiadomymi ... wyznaczasz wszystko w zależności od 'x'
3 lip 20:19
5-latek: WItam i dziekuje CI
3 lip 20:25
5-latek: Poczekaj .
Mamy BO i mamy BE wiec mozemy policzyc EO = BE−BO
| | BO | |
My mamy policzyc f(x)= |
| tak mi sie wydaje |
| | OE | |
3 lip 20:36
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... EO = BE − BO ... uznałem to za logiczną−logiczność
3 lip 21:06
5-latek: Sprobuje dokonczyc
| | ax2−2a3 | | a(x2−2a2) | |
OE= BE−BO po odjeciu dostalem = |
| = |
| |
| | x*√x2−a2 | | x*√x2−a2 | |
| | BO | | x*a | | x√x2−a2 | | x2 | |
f(x) = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | OE | | √x2−a2 | | a(x2−a2 | | x2−a2 | |
Nie bardzo wiem jak zrobic z tego wykres
Wyliczylem tez ze x=
√2a.
3 lip 21:20
5-latek: Ja wiem ze dla Ciebie to
oczywista −oczywistosc
3 lip 21:22
5-latek: Albo policzyc taki stosunek
3 lip 21:28
5-latek:

Odwrotnie wyszlo tak
| | x2−2a2 | | 2a2 | |
f(x)= |
| = 1− |
| |
| | x2 | | x2 | |
I oczywiscie x>
√2a
3 lip 21:51
5-latek:
4 lip 19:06
Mila:
Ćwicz geometrię.
4 lip 19:12
5-latek: Milu
Zglaszam sprzeciw .
4 lip 19:50
Saizou :
Popieram wniosek
Mili
4 lip 19:54
5-latek: Witaj

Moze ktos sie
wstrzyma .
4 lip 19:56
powrócony z otchłani:
Niech bedzie ... ja sie wstrzymuje
4 lip 19:57
powrócony z otchłani:
A i tak kazdy wie ze Mila jest niczym kaczor i co powie, tak bedzie
4 lip 19:58
5-latek: No jasne
4 lip 20:01
Mila:
4 lip 20:11