Kolo i trojkat
5-latek:

Na kole o danym promieniu r opisano trojkat prostokatny ktorego przyprostokatne maja dlugosc
x i y
a) Wyznacz y jako funkcje x i sporzadz wykres tej funkcji
b( Znajdz funkcje odwrotna do tej funkcji
a) (x−r+y−r)
2= x
2+y
2
(x+y−2r)
2= x
2+y
2
(x+y−2r)(x+y−2r)= x
2+y
2
x
2+xy−2rx+yx+y
2−2ry−2rx−2ry+4r
2 = x
2+y
2
2xy−4rx−4ry+4r
2 =0
xy−2rx−2ry+2r
2=0
xy−2ry= 2rx−2r
2
y(x−2r)= 2rx−2r
2
To pionowa asymptote x=2r juz mam
Brakuje mi poziomej
Po podzieleniu dostaje
| 2r2 | |
y=2r+ |
| pozioma y=2r |
| x−2r | |
| 2rx−2r2 | | 2r(x−r) | |
Wykres to jedna galaz hiperboli y= |
| = |
| |
| x−2r | | x−2r | |
b)
y(x−2r)= 2rx−2r
2
yx−2xr= y2r−2r
2
x(y−2r)= 2yr−2r
2
| 2yr−2r2 | | 2r(y−r) | |
x= |
| = |
| |
| y−2r | | y−2r | |
zamiana zmiennych
Wyszla mi ta sama funkcja
3 lip 19:59
Adamm: jeszcze dziedzina
3 lip 20:05
Adamm: czekaj czekaj
mając dwa boki możemy wyznaczyć promień w zależności od x oraz y
to też trzeba zrobić
3 lip 20:10
5-latek: dziedzina to (2r,∞)
Post 20:10 co masz na mysli ?
3 lip 20:15
Adamm: w sumie to nie ma się po co męczyć
autorowi pewnie i tak chodziło o to co napisałeś
3 lip 20:15