Wymierna
5-latek:

| | x | |
Dana jest funkcja y=f(x)= |
| x∊R+ |
| | 1+x | |
a)Wyznacz zbior wartosci funkcji f i sporzad jej wykres
b) Podaj wzor funkcji x=g(y) odwrotnej do funkcji f
Podaj dziedzine i zbior wartosci funkcji g
c) Uzupelnij zdania
I. Funkcja f odwzorowuje zbior R
+ na przedzial ............
II. Funkcja g odwzorowuje ........... na .........................
a)y= x /(x+1)= 1−U{x+1}
Zbiorem wartosci funkcji f(x) jest przedzial (0,1)
b)
y+yx=x
yx−x= −y
x(y−1)= −y
Nie wiem czy dobrze zrobilem ale
| | x | |
po zamianie zmiennych mam y= |
| to jest moja funkcja odwrotna do f (rozowy wykres |
| | 1−x | |
dziedzina g to (0,1)
Zbior wartosci to (0,
∞)
Wobec tego do c)
I na przedzial (0,1)
II przedzial (0,1) na przedzial (0,
∞)