całka potrójna-obszar
mat: Hej,pomoże mi ktoś zrozumieć zadanie ?
Chodzi o całki potrójne, a dokładnie o wyznaczenie obszaru całkowania.
Mam takie zad.:
Wykorzystując całkę potrójną bryły ograniczonej powierzchnią :
z= 4−
√x2 + y2, (tu wiem, ze jest to stożek o wierzchołku (0,0,4) w dół i r=1
z=0,
x
2+y
2=4y ( tu jest okrąg o S(0,2) r=2)
Mam to już narysowane i teraz jak wyznaczyć obszar całkowania ?
Mam użyć współrzędnych biegunowych ?
Proszę o pomoc
3 lip 19:04
jc:
Podstawa stożka = okrąg o środku (0,0) i promieniu 4.
Drugi okrąg = Okrąg o środku (0,2) i promieniu 2, leży w w pierwszym okręgu.
x2+y2 ≤ 4y
0 ≤ z ≤ 4−√x2+y2
Układ walcowy, np tak
x=r cos β
y=r sin β
0 ≤ β ≤ π
0 ≤ r ≤ 4 sin β
0 ≤ z ≤ 4− r
3 lip 19:29
mat: ok, dziękuję

a dlaczego 0 ≤z ≤4−r, a nie 0 ≤ z ≤ 4 skoro to jego h ?
3 lip 20:18