Proszę o dokładne wytłumaczenie. Z góry dziękuje.
Sophia: Dla jakich wartości parametru m , reszta z dzielenia wielomianu
w(x)=(m+15)x30+(m−15)x29+(m+14)x28+(m−14)x27+....+(m+1)x2+(m−1)x+m2−m
przez dwumian x+1 jest równa 246
3 lip 17:38
kochanus_niepospolitus:
W(−1) = 246
rozwiąż to równanie z niewiadomą 'm'
zauważ ponadto, że: (m+c)x2k + (m−c)x2k−1 = 2c
3 lip 17:40
Sophia: Mógłbyś wytłumaczć ?
3 lip 17:43
Sophia: proszę
3 lip 17:44
kochanus_niepospolitus:
Ale co konkretnie chciałabyś abym wytłumaczyć
3 lip 17:45
Jerzy:
Zrób dokkladnie, co Ci napisał kochanus , podstaw za x = −1 i oblicz m.
3 lip 17:46
Sophia: wychodzi mi m2−2m−230=0
3 lip 17:50
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
W(x) = P(x)*(x+1) + R
Wiemy, że:
W(−1) = P(−1)*(−1+1) + R ⇔ W(−1) = P(−1)*0 + R ⇔ W(−1) = R
A wiemy, że R = 246 ... stąd mamy równanie: W(−1) = 246
3 lip 17:52
kochanus_niepospolitus:
no to źle Ci wychodzi
3 lip 17:52
kochanus_niepospolitus:
pokaż jak liczyłaś
3 lip 17:53
Sophia: czyli mam źle ?
3 lip 17:55
kochanus_niepospolitus:
pokaż jak liczysz
3 lip 17:56
Sophia: w każdym bądz razie ma wyjść
równanie kwadratowe
3 lip 17:56
kochanus_niepospolitus:
w równaniu Twym nie zgodzę się z (na czerwono):
m2 −2m − 230 = 0
3 lip 17:57
Sophia: w(−1)=−m+15−m+15+m+14+m+1−m+1+m2−m
i potem porónuje z 246 i wychodzi delta
3 lip 17:58
kochanus_niepospolitus:
a te 'trzy kropki' to jak myślisz co one oznaczają
3 lip 17:59
kochanus_niepospolitus:
W(x) = (m+15)x30 + (m−15)x29 + (m+14)x28 + (m−14)x27 + (m+13)x26 + (m−13)x25
+ ... i tak dalej ... aż do ... + (m+2)x4 + (m−2)x3 + (m+1)x2 + (m−1)x + m2 − m
3 lip 18:00
Sophia: mam tak lecieć z tymi potęgami aż do 2 ?
3 lip 18:07
kochanus_niepospolitus:
tak jak napisałem
zauważ, że:
(m + 'coś' )*(−1)2k + (m − 'coś' )*(−1)2k−1 = 2*'coś'
i to 'coś' to będzie:
15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1
zauważasz że masz tutaj ciąg arytmetyczny ... liczysz sumę tego ciągu
3 lip 18:10
Sophia: a pod k podstawiam potęge ?
3 lip 18:18
kochanus_niepospolitus:
nie musisz podstawiać potęg ... wystarczy zauważyć (i zapamiętać na przyszłość), że:
(−1)PARZYSTEJ = 1
(−1)NIEPARZYSTEJ = −1
więc (m + 15) (−1)30 + (m−15)*(−1)29 = 15 + 15 = 2*15
itd. dla wszystkich innych składników
3 lip 18:21
Sophia: wyszło mi m2−m+128=0
3 lip 18:33
kochanus_niepospolitus:
nadal źle policzone masz
3 lip 19:16
Sophia: a ile wychodzi ?
3 lip 19:42
kochanus_niepospolitus:
masz ciąg arytmetycznych
a
1 = 2*15 = 30
a
15 = 2*1 = 2
r = 2
S
15 =
3 lip 19:43
Sophia: 16 ?
3 lip 19:45
Sophia: 240
3 lip 19:46
Sophia: a nie 16
3 lip 19:47
kochanus_niepospolitus:
nom ... i teraz liczysz dalej
3 lip 19:48
Sophia: m1=15
m2=16
3 lip 20:07
Sophia: znaczy m1=−15 czyli odrzucamy ?
3 lip 20:07
kochanus_niepospolitus:
pokaż jaki wielomian kwadratowy Ci wyszedł
3 lip 20:09
kochanus_niepospolitus:
masz:
240 + m
2 − m =
246
3 lip 20:09
Sophia: dziękuję bardzo
3 lip 20:22