równanie
Dora: Rozwiąż w R równanie x3−3=83√3+8x
3 lip 17:09
jc: Jednym z pierwiastków jest 3.
3 lip 17:46
Dora: Tak to akurat miałam ale bardziej interesuje mnie sposób.
3 lip 17:52
jc: Pozostałe pierwiastki to (−3 ± √3)/2.
3 lip 17:54
jc: Podstawiłem 3 i zobaczyłem, że prawa strona równa się lewej.
Dlaczego 3? Bo wiem, że 27=33. To była najmniejsza nieujemna liczba, dla której
potrafiłem obliczyć pierwiastek.
3 lip 17:57
Adamm: x
3−27=8
3√3+8x−8*3
x
3−27=8(
3√3+8x−3)
| | 8x−24 | |
x3−27=8* |
| |
| | (3+8x)2/3+3(3+8x)1/3+9 | |
x=3 lub (x
2+3x+9)[(3+8x)
2/3+3(3+8x)
1/3+9]=64
f(x)=x
2+3x+9 jest rosnąca dla x≥−3/2 a malejąca dla x≤−3/2
podobnie
f(
3√3+8x) jest rosnąca dla
3√3+8x≥−3/2 ⇔ x≥−51/64 a rosnąca dla x≤−51/64
obie są dodatnie
iloczyn funkcji rosnących dodatnich jest funkcją rosnącą skąd ponieważ dla x=−51/64
f(x)f(
3√3+8x)−64≈−15 więc mamy jeden pierwiastek dla x≥−51/64
i podobnie dla x=−3/2
f(x)f(
3√3+8x)−64≈−16 więc mamy drugi dla x≤−3/2
w międzyczasie możliwe że mamy jeszcze jakiś dla x∊(−3/2;−51/64)
więc mamy 3 możliwe pierwiastki
3 lip 17:58
Adamm: co najmniej 3
3 lip 17:59
Dora: jc a jak wyznaczyles te pozostałe pierwiastki
3 lip 18:05
Adamm: x
3=8
3√8x+3+3
f(x)=
3√8x+3
równanie to inaczej
f(f(x))=x
jeśli f(x)=x to tym bardziej f(f(x))=x
f(x)=x ⇔ x
3−8x−3=0 ⇔ x=3 lub x=−3/2−
√5/2 lub x=−3/2+
√5/2
(x
3−3)
3−8
3(8x+3)=0
| (x3−3)3−83(8x+3) | |
| =x6+8x4−6x3+64x2−24x+521= |
| x3−8x−3 | |
=(x
3−3)
2+8x
4+64x
2−24x+512
64x
2−24x+512 tutaj mamy Δ=−130496 więc
(x
3−3)
2+8x
4+64x
2−24x+512>0, więcej pierwiastków nie ma
3 lip 18:10
jc: Ślicznie
3 lip 18:16
Dora: A mozna tak?
3√8x+3=y wtedy x3=8y+3 oraz y3=8x+3 więc x3−y3=8(y−x) .
3 lip 18:22
jc: Jeszcze ładniej

x=y lub x
2+xy+y
2 + 8 = 0
x
2+xy+y
2 ≥0
3 lip 18:36
jc: Dora, gdzie znalazłaś takie zadanie?
3 lip 19:03
Metis: jc, proszę zaglądaj na forum. Od jutra będę wstawiał zadanka, zależy mi na twojej pomocy
3 lip 20:12
jc: Metis, jak tam praca?
4 lip 22:17