ekstrema lokalne
ruber: Witam, czy jak funkcja nie jest ciągła w jakimś punkcie to może mieć w nim maksimum lub minimum
lokalne?
3 lip 14:28
Adamm: tak
3 lip 14:29
Adamm:

przykład takiej funkcji
f(x)=x
2 dla x≠0
−1 dla x=0
funkcja nie jest ciągła dla x=0 ale mimo to przyjmuje tam swoje minimum lokalne
3 lip 14:41
ruber: czyli jak np. byłaby taka sytuacja, że funkcja w danym punkcie ciągła nie jest (czyli pochodna
tez nie istnieje w tym punkcie

ale ten punkt należy do dziedziny naszej funkcji i pochodna
,,na lewo'' od tego punktu ma inny znak niż pochodna ,,na prawo '' od tego punktu to funkcja
ma minimum lub maksimum lokalne?
3 lip 14:43
Jerzy:
Pochodna, to narzędzie do liczenia ekstremów.
Funkcja f(x) = |x| nie posiada pochodnej w x = 0 , a ma tam minimum globalne.
3 lip 14:46
Adamm: tak
3 lip 14:48
Adamm: nie, stój
nie musi mieć
3 lip 14:49
ruber: okej dziękuję za pomoc
3 lip 14:50
ruber: no czyli nie musi mieć pochodnej i nie musi być ciągła w danym punkcie żeby ekstremum było...
3 lip 14:52
Jerzy:
Tak.
3 lip 14:56
kochanus_niepospolitus:

jeżeli funkcja nie jest ciągła w okolicy x
o to nie istotny znak pochodnej 'na prawo' i 'na
lewo' od punktu x
0
przykład na rysunku.
Tutaj funkcja posiada minimum lokalne w punkcie x
0=1 mimo, że pochodna dla x<x
0 oraz x>x
0 (w
okolicy punktu x
o) jest tego samego znaku
3 lip 15:00
Adamm: to zależy
czasami jest istotny
3 lip 15:02
ruber: okej dziekuję wszystkim raz jeszcze
3 lip 15:11