Wyznaczenie granicy
house: | | (1+3+32+...+3n−1) | |
Granica lim n→∞ |
| |
| | 3n | |
A. nie istnieje
B. jest równa 0
| | 1−qn | |
Więc zwijam licznik we wzór Sn=a1* |
| tyle że za n wstawiam n−1. |
| | 1−q | |
| | 1 | |
I ostatecznie granicę wyliczyłem, jako |
| |
| | 6 | |
| | | | −0,5 | | 1 | | 3n−1 | | 3n( |
| + |
| * |
| ) | | | 3n | | 2 | | 3n | |
| | 1 | | 1 | |
n→∞ |
| = |
| *3−1= |
| |
| | 3n | | 2 | | 6 | |
Coś jest źle?
3 lip 12:59
jc:
| | 3n − 1 | | 3n−1 | |
1+3+32+...+3n−1= |
| = |
| |
| | 3−1 | | 2 | |
| 1+3+32+...+3n−1 | | 3n−1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| → |
| |
| 3n | | 2*3n | | 2 | | 2*3n | | 2 | |
3 lip 13:03
house: W zwinięciu wzoru i tak wstawiłbym 3n−1 zamiast 3n, a jeśli już miałoby być 3n to w takim
razie a1=3. Więc jak to powinno działać?
3 lip 13:25
jc: Nie wiem, czym u Ciebie jest a
1.
| | xn − 1 | | 1−xn | |
1+x+x2+...+xn−1= |
| = |
| o ile x≠1. |
| | x−1 | | 1−x | |
3 lip 13:30
house: Potraktowałem sumę 1+3+32.. jako osobny ciąg, gdzie a1=1, a2=3, a3=32 itd.
Jak wyprowadzić ten wzór podany wyżej przez Pana?
3 lip 13:40
jc: Na przykładzie n=7.
S=1+x+x2+x3+x4+x5+x6
x S = x+x2+x3+x4+x5+x6+x7 = S − 1 + x7
(prawie to samo, tylko bez 1, za to z x7)
1−x7 = (1−x)S
Jeśli x≠1, to S=(1−x7)/(1−x)
3 lip 14:51
house: Dziękuję za odpowiedzi, pomogły.
3 lip 16:55