max
huk: znaleźć maksymalną wartość (√x+1)2+(2√x+4)2 + (√42−5x+5)2 dla 0<=x<=42/5
Chodzi mi o rozwiązania najlepiej bez pochodnych
3 lip 09:19
po prostu Michał:
Wymnoz wszystko i niech bedzie to funkcja f(x)
f(x) = x+2
√x+1 + 4x + 16
√x + 16 + 42 −5x + 10
√42−5x + 25
f(x) = 18
√x + 10
√42−5x + 84
niech g(x) = 18
√x + 10
√42−5x
| | 42 | |
i wlasciwie musimy znalezc dla jakiego argumentu x ∊ <0; |
| > |
| | 5 | |
uzyskamy najwieksza wartosc funkcji g(x)
niestety nie widze poki co bez pochodnych ; /
3 lip 11:38
huk: a nie da sie tego policzyc za pomocą jakiś nierówności?
3 lip 11:47
daras: można zawężając przedział podstawiać kolejne x = 0, 1,2,..dużo ich nie ma i patrzeć jak się
zmieniają wartości tej funkcji
3 lip 12:05
daras: obstawiam przedział między 3 − 3,5
3 lip 12:09
daras: | | 1 | | 1 | |
a dokładniej 3 |
| < x < 3 |
| |
| | 5 | | 3 | |
3 lip 12:11
huk: a nie można tu zastosować jakoś nierówność Cauchy'ego Schwarza
3 lip 12:12