Zespolone
Fredy: Z3−i=0
3 lip 09:03
Fredy: Z minusem. Z3−i=0
3 lip 09:03
Fredy: Z plusem... Da się tu edytowac ?
3 lip 09:04
jc: Nie da się

Z
3=−i
Chyba pamiętasz, że i
2=−1, więc i
3=−i.
Dlatego jednym z rozwiązań jest Z=i.
A jak już mamy jeden pierwiastek, to pozostałe
uzyskujemy mnożąc przez pierwiastki z jedynki (teraz już ≠1)
| | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
Z=i |
| lub Z=i |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lip 09:15
Fredy: Dałbyś radę to rozpisać bardziej tak żebym na pewno wszystko zrozumiał ?
Czy tego nie powinno się liczyć wykorzystując postać trygonometryczną ?
3 lip 09:23
jc: Jak liczysz długość przekątnej kwadratu, wykorzystujesz trygonometrię?
A jak liczysz wysokość trójkąta równobocznego?
Można, ale po co?
3 lip 09:30
Mila:
Możesz tak
1)
z
3−i=0⇔
z
3+i
3=0
(z+i)*(z
2−iz+i
2)=0
z=−i lub z
2−iz−1=0
Δ=i
2+4=3
============
2)
Postać trygonometryczna dla przećwiczenia ( czy to się opłaca w tym zadaniu? sam zdecyduj)
z=
3√i
|i|=1
| | | | | |
zk=1*(cos |
| +i sin |
| ), gdzie k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √3 | | i | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| + |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | i | |
z1=cos |
| +i sin |
| =− |
| + |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 9π | | 9π | | 3π | | 3π | |
z2=cos |
| +i sin |
| =cos |
| +i sin |
| =0−i=−i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
3 lip 16:10