Prostopadłościan
o rany julek:
Prostopadłościan o podstawie kwadratowej ma wysokość o a mniejszą niż
krawędź podstawy i objętość V.Policzyć tę krawędź i uzasadnić wyliczenie
3 lip 07:24
powrócony z otchłani:
Zalozenie:
x > a
V = x2*(x−a) z tego rownania teoretycznie wyznaczysz 'x' czyli dlugosc krawedzi podstawy, ale
z cala pewnoscia nie beda to proste i przyjemne obliczenia dla Ciebie.
3 lip 09:08
yht:
x − krawędź podstawy
H = x−a − wysokość (warunek x>a)
P
p = x
2
V = P
p * H
V = x
2*(x−a)
V = x
3 − x
2*a
x
3 − a*x
2 − V = 0
| | a | | a | |
(y+ |
| )3−a*(y+ |
| )2−V=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
y3+a*y2+ |
| a*y+ |
| a3−a*(y2+ |
| a*y+ |
| a2)−V=0 |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
y3+a*y2+ |
| a*y+ |
| a3−a*y2− |
| a2*y− |
| a3−V=0 |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
y3+( |
| a− |
| a2)y− |
| a3−V=0 |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
y = u+v
(u+v)
3+A(u+v)+B=0
u
3+v
3+3uv(u+v)+A(u+v)+B=0
u
3+v
3+(3uv+A)(u+v)+B=0
u
3+v
3= −B
3uv = −A
u
3 = k
1
v
3 = k
2
k
1, k
2 − pierwiastki równania k
2+p*k+q=0
p = B
| | −A3 | | 4A3 | |
Δ = B2−4*1* ( |
| ) = B2+ |
| |
| | 27 | | 27 | |
u =
3√k1 = (k
1)
1/3
v =
3√k2 = (k
2})
1/3
| | a | |
x = (k1)1/3 + (k2)1/3 + |
| |
| | 3 | |
| | −B−(B2+4A327)1/2 | | −B−(B2+4A327)1/2 | |
x = ( |
| )1/3 + ( |
| )1/3 + |
| | 2 | | 2 | |
| | | 2 | | 2 | | 4((1/3)a−(2/3)a2)3 | |
| a3+V−((+ |
| a3+V)2+ |
| )1/2 | | 27 | | 27 | | 27 | |
| |
x = ( |
| )1/3 + |
| | 2 | |
| | | 2 | | 2 | | 4((1/3)a−(2/3)a2)3 | |
| a3+V−(( |
| a3+V)2+ |
| )1/2 | | 27 | | 27 | | 27 | |
| |
( |
| )1/3 + |
| | 2 | |
3 lip 09:35
Wiem:
Po prostu widzisz:
Istota rzeczy sprowadza się do stwierdzenia że:
| | a | | 2a3 | |
y3 + [ |
| (1−2a)]y − |
| −V =0 ⇔ y3 + py + q =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | p | | q | |
i...Δ=[ |
| ]3+[ |
| ]2 > 0 |
| | 3 | | 2 | |
(jeżeli równanie to wynika z powyższego zadania)−
co należało by pokazać
i wtedy pierwiastek obliczamy z gotowego wzoru:
x=
3√−0,5q +√Δ+
3√−0,5q−√Δ +(x−y)
Kto to pokaże ?
3 lip 11:16
sd: Brawo o rany julek vel Wiem poprawnie przepisałeś treśc zadania
3 lip 15:28
sd: i rozwiązanie
3 lip 15:28
Obywatel:
Patrzajta no ten sd vel powrócony z otchłani itp. itd. płatny za nasze forumowy
szpicel nadal nie na urlopie(a na posterunku).Chyba wybornie muszą "ojce"za to płacić
,skoro taka małpa tyle czasu może poświęcać na takie zwyrodniałe zajęcie jak czynienie
wstrętów nie swoim użytkownikom forum,przez wtrącanie swoich załganych trzech groszy
4 lip 00:56
Zak:
No ,żyć z czegoś trzeba,a trzeba przyznać,że taki bolek to ma "życie jak w Madrycie"
i dlatego od razu wyniuchał obce wpisy,szczwany agent,prawie ,prawie jak jadzia 23
ten kitajew vel goridze vel sd itp. itd.Oczywista wymowa faktów
4 lip 01:16
sd: Brawo tępy moderatorze to jest to co kiedyś pisałem to forum schodzi na psy bo pozwala się na
wpisy takich osobników jak powyżej
6 lip 20:23
Tępy moderator:
"Tępy moderator" może usunąć wpisy tylko z dnia dzisiejszego.
Może lepiej nie reaguj na głupie wpisy, bo to nic nie daje .
Tylko Jakub może usunąć "stare" brzydkie wpisy.
6 lip 20:29