matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Teoria liczb
Pytajnik:
Udowodnic ze dla dowolnych naturalnych liczb a,b,c: Jeśli c/ab to c/b(a,c). (a,c)=NWD a i c
2 lip 22:59
jc:
Dla penych całkowitych x, y xa+yc=(a,c) xab+ycb=b(a,c) Dlatego, jeśli c|ab, to c | b(a,c).
2 lip 23:04