liczby zespolone problem
tomek: z4−3z2+4=0
Podstawiamy z2=t
t2−3t+4=0
△=9−4⋅1⋅4=9−16=−7=7⋅(−1)=7i2
√(△)=(√7 i −√7 i)
t1=(3−√7 i)/2=3/2−√7/2 i ∧ t2=(3+√7 i)/2=3/2+√7/2 i
za t=z2
z2=3/2−√7/2 i ∨ z2=3/2+√7/2 i
mają być cztery rozwiązania więc jak dalej to zrobić ?
2 lip 22:03
mat: trzeba policzy pierwiastki z z, √z
2 lip 22:10
Adamm: jednym ze sposobów jest podstawić z=x+yi gdzie x, y ∊ℛ i rozwiązać układ równań
2 lip 22:16
tomek: z=√(3/2−√7/2 i) ∨ z=√(3/2+√7/2 i) ale to są dwa rozwiązania
2 lip 22:16
jc:
z4−3z2+4=(z2+2)2 − 7z2 = (z2 − z √7 + 2)(z2 + z √7 + 2)
Teraz rozwiązujesz 2 równania kwadratowe.
2 lip 22:17
jc:
| | √7 ± i | | −√7 ± i | |
z = |
| oraz z = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 lip 22:18
mat: tomek, pieriwastki zespolone są dwa
nie tak jak w R, ze √1=1 tylko √1=1 lub √1=−i
2 lip 22:20
mat: np tak:
| | √7 | | √7 | | 7 | |
2ab=− |
| i −−>b=− |
| i −−> b2= |
| |
| | 2 | | 4a | | 16a2 | |
więc:
a
2=t
| | 7 | | √7 | | √7 | |
16t2−7=24t−−−> t= |
| −−−> a= |
| lub a=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √7 | | 2 | | 1 | | 1 | |
b=− |
| * |
| =− |
| lub b= |
| |
| | 4 | | √7 | | 2 | | 2 | |
zatem
| | √7 | | 1 | | √7 | | 1 | |
z= |
| − |
| i lub z=− |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sprzężone też muszą być więc od razu wiemy, że pozostałe pieriwastki to:
| | √7 | | 1 | | √7 | | 1 | |
z= |
| + |
| i lub z=− |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lip 22:20
tomek: ok, dzięki
2 lip 22:23